Blogg2021-11-10T12:55:36+00:00

Det finns livskämpar och sen finns det LIVSKÄMPAR!

Förra lördagen var det Värmlands Bokfestival på Nöjesfabriken i Karlstad. Jag hade förmånen att få stå på scen tillsammans med Moa Jern och Olivia Lekberg.

Vi berättade om hur boken Handbok för Livskämpar blev Lumeno. Andreas Stjärnhem var också med på scenen för att berätta om resan vi gjort men det är Moa och Olivia jag vill hylla!

Vilka LIVSKÄMPAR! Vilket mod. Jag känner så många vuxna människor som aldrig skulle kliva upp på en scen. Än mindre berätta hur de mår psykiskt. Moa och Olivia klev upp på scen, berättade om hur de har det, hur de använder och har hjälp av både boken och appen. De knockade oss alla. Det var många ögon som tårades under denna stund.

Jag och alla som lyssnade blev helt tagna av deras styrka, mod och deras önskan om att göra det bättre både för sig själva och andra. Moa och Olivia hade mycket klokt att förmedla och de hade en önskan-

Att vuxenvärlden ska LYSSNA på de unga. Ta de på allvar.

Lumeno är till för alla, Lumeno är en vän som alltid finns där.

Jag arbetar med psykisk livräddning och brukar dra parallellen med hjärt- och lungräddning. Båda kräver kunskap, träning och det räddar liv. Till HLR finns hjärtstartare och till PLR finns Lumeno!

Lumeno kan nämligen vara en hjälp om du möter någon som inte vet om hen orkar leva. Jag vet det. Jag har provat.

Jag hoppas därför att du laddar ner Lumeno, bekantar dig lite med den, använder den om du gillar den och sprider den.

Tillsammans kan vi rädda liv och minska lidande. Små omsorger gör stor skillnad.

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

Lumeno tog GULD i Svenska Designpriset!

2021 är ett speciellt år. Jag undrar vad det är som gör att mina föräldrars årsdagar från när de dog, har fått en annan betydelse. Dagen efter pappas årsdag får jag ta emot utmärkelsen Årets Alumn.

14 oktober blev en glädjens dag! 24 år efter att min mamma Kerstin tog sitt liv.

Sticky Beat och Lumeno var nominerad till Svenska Designpriset i kategori Digitalt- App. Jag, Anna Forsberg och Irene Danielsson fick uppleva en otrolig upplevelse på Berns Salonger.

När förrätt och varmrätt var uppäten så var det då dags för vårt pris! Våra bordsgrannar från Filmstaden och Rebel & Bird tävlade i samma kategori sa innan vi visste- ”Nu när vi vet vad Lumeno är vill vi inte ta hem guldet längre…ni gör ju något som viktigt på riktigt.” De orden värmde.

Till vår stora glädje så tog de hem Silver och vi tog hem GULDET!

Jag studsade fram till Johan Wester, kvällens konferencier, och fortsatte hoppa på scenen av glädje. Vi fick lite mer tid på scenen och Johan fotograferade oss så jag tror det var fler än vi som tycker att Lumeno är viktig på riktigt.

Vill du se hur Lumeno ser ut- kolla in denna lilla Youtubefilm! Lumeno på Youtube

Här kommer några bilder från kvällen som jag kommer leva på länge!

Innan priset…Anna Forsberg, Marie Niljung och Irene Danielsson

Johan Wester intervjuar oss…

 

Johan fotar oss på scenen…

 

Alla pristagare i Svenska Designpriset 2021 på scenen…

Your Content Goes Here

Det började med en bok…

Och fortsatte med ett företag och en app.

Livskämpar AB startade i februari 2020. Ägare är Filippa Gagnér Jenneteg, Susanne Tell och Marie Niljung.

Men vi tar det från början. Hösten 2018 släpptes boken Handbok för livskämpar, skriven av Filippa Gagnér Jenneteg, Susanne Tell och framlidne Jan Beskow. Det hade tagit fyra år och fyra barn att få boken färdig och släppt. Alla fyra arbetade med suicidprevention på olika sätt. Marie Niljung läste boken och tänkte- den här boken måste nå ut till fler! Marie kontaktade Susanne och Filippa för att fråga om hon fick undersöka om det gick att göra något mer av deras fantastiska bok. -Ja, svarade de två nyblivna tvåbarnsmammorna.

Marie gick till den värmländska innovationsbyrån Sticky Beat där hon kände Andreas Stjärnhem sen tidigare, och frågade om de trodde det gick att göra en app av en bok. – JA VISST, svarade Andreas och gänget.

I maj 2019 möts författarna, idésprutan och innovatörerna på Sticky Beats kontor i Karlstad. Kärlek uppstod och arbetet med att skapa en digital följeslagare som ska rädda liv startade.

Första träffen mellan Marie, Filippa, Susanne, Andreas och Cherin på Sticky Beats kontor.

Under 2019 funderade Filippa, Susanne och Marie i vilken bolagsform vi skulle bedriva vårt gemensamma projekt. Efter en del klurande landande vi i att starta ett aktiebolag. Vi hade fullt upp under sommaren och hösten, Marie skrev och släppte sin bok Hellre arg än död, så det blev till slut registrering av bolag i februari 2020- Livskämpar AB. Livskämpar AB arbetar även med föreläsningar, utbildningar och konsultuppdrag inom suicidprevention och hållbar hälsa.

En pandemi kom under 2020 och försenade och förändrade arbetet med att ta fram vår digitala följeslagare.

Under hösten 2020 kom namnet Lumeno till- från ordet lumen som betyder ljus. Lumeno ska hjälpa oss i både ljusa och mörka stunder.  Appen och dess namn registrerades vid Patent-och registreringsverket i februari 2021.

28 maj 2021 släpptes en första version av Lumeno med Lumenobullar från Swenströmskas.

Pressträff för Lumeno

Lumenobullar med Anna Forsberg från Sticky Beat och Ronnie Dyhr-Nielsen från Swenströmskas

I dagsläget är det endast Marie som arbetar heltid i Livskämpar AB. Susanne arbetar för Hjärnkoll i Västmanland och Filippa är just nu föräldraledig från sitt arbete på NSPHIG.

Fokus under hösten 2021 blir att lansera nya versioner av Lumeno, hitta samarbetspartners och att utbilda organisationer i psykisk livräddning och hållbar hälsa.

Det började med en bok- vi får se var det slutar. Ett är iallafall säkert- Livskämpar AB fortsätter sitt arbete med att förhindra att människor försöker eller tar sitt liv.

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

 

 

Varför jag inte vill använda ordet SJÄLVMORD.

Det finns flera anledningar till att jag vill förändra språket kring när en människa inte orkar leva längre.

Idag finns det tre ord för samma katastrof:

  • Självmord
  • Suicid
  • Psykologiska olycksfall

Varför jag framförallt ogillar ordet självmord är att ordet innehåller en brottslig handling.
Det är inte brottsligt att ta sitt liv, det är inte ett mord.
Sedan 1856 är det inte olagligt att ta sitt liv i Sverige.

1908 avskaffar Svenska kyrkan föreskriften att självmördare ska begravas i stillhet, utan klockringning och på en avskild plats på kyrkogården.

Det finns inget förebyggande i ordet självmord, bara en negativ ton.

Att säga- begå självmord blir därför i mina öron helt fel.  Det är inget brott att ta sitt liv. Det är dags att vi börjar använda andra ord och uttryck.

Suicid är ett bättre ord än självmord. Suicid kommer av det latinska ordet suicidium och är sammansatt av sui som betyder själv och caedere som betyder döda. För mig är suicid ett mycket bättre ord än självmord om än lite för kliniskt.

Jag önskar att vi istället använder begreppet psykologiska olycksfall.

En av anledningar till varför jag föredrar det uttrycket är att det tar bort skulden från den som dog och oss som blir kvar. Jag har mött så många efterlevare, människor som mist någon på detta sätt, som tackat mig för att de fått ett annat ord för den katastrof och förlust de drabbats av.

Ordet förklarar även vad det är- en serie händelser eller omständigheter, fysiska och/eller psykiska, som blir för tunga. Som leder fram till en katastrof.

Begreppet blir mer handlingskraftigt. Vi kan med små insatser förhindra ett olycka. Samhället- det vill säga oss alla, du och jag, organisationer, myndigheter och alla som är en del av samhället kan göra skillnad.

Det finns till och med en lag som säger att kommuner är skyldiga att förebygga olyckor- (Lag 2003:778 om skydd mot olyckor).

Om vi ser denna katastrof som ett psykologiskt olycksfall, kan vi som sagt ta bort skulden från livskämpen, att det inte är ett val utan det är en situation som människan behöver hjälp att hantera.

Jag tar med Jan Beskows ord, den framlidne suicidforskarens ord:

”Faktum är att människan utstår nästan vilken plåga som helst för att få vara kvar i livet. Kroppen vill leva men kognitionerna, det vill säga varseblivningar, bilder, minnen, tankar, problemlösningar med mera, vet inte alltid hur det ska gå till.”

Vi kan med ökad kunskap och mod, genom att bygga säkra miljöer, förhindra att människor försöker eller tar sitt liv. Vi kan genom att bygga vårt samhälle smartare, utrusta våra vårdinstanser med inredning som inte gör det möjligt att skada sig, förhindra att människor försöker eller tar sitt  liv.

Vi har en nollvision för suicid. Den antogs 2008.

”Ingen bör hamna i en så utsatt situation att den enda utvägen upplevs vara självmord. Regeringen har som vision att ingen ska behöva ta sitt liv.”

(Nationellt program för suicidprevention, antaget av Sveriges riksdag 2008)

Till skillnad från Nollvisionen för att ingen ska skadas eller dödas i trafiken utsågs ingen ansvarig myndighet och det avsattes heller ingen budget.

I en artikel från 4 maj 2017 på SVT.se sa Jan Beskow följande:

”2015 fick Folkhälsomyndigheten uppdraget att samordna arbetet med suicidprevention på nationell nivå. De fick 5 miljoner kronor per år för att genomföra detta.

De pengarna räckte bara till personal och ingen forskning, säger Jan Beskow.

Dessa pengar utökades i december 2016 och regeringen tillsatte då 35 miljoner kronor, varav 15 miljoner går till organisationer i civilsamhället.

Det är jättebra men det är fortfarande alldeles för lite. Trafikverket gör till exempel av med över 100 miljoner kronor varje år, säger han och hänvisar till deras nollvision.

Min förhoppning är att Regeringen antar en ny nollvision- en kraftfull vision utan ordet självmord.

Så nu vet du varför jag inte vill använda ordet självmord. Du och jag kan förhindra att en människa försöker eller tar sitt liv. Ord kan rädda liv. Tillsammans med kunskap och mod.

Våga fråga. Våga  lyssna. Våga agera.