Förra lördagen var det Värmlands Bokfestival på Nöjesfabriken i Karlstad. Jag hade förmånen att få stå på scen tillsammans med Moa Jern och Olivia Lekberg.

Vi berättade om hur boken Handbok för Livskämpar blev Lumeno. Andreas Stjärnhem var också med på scenen för att berätta om resan vi gjort men det är Moa och Olivia jag vill hylla!

Vilka LIVSKÄMPAR! Vilket mod. Jag känner så många vuxna människor som aldrig skulle kliva upp på en scen. Än mindre berätta hur de mår psykiskt. Moa och Olivia klev upp på scen, berättade om hur de har det, hur de använder och har hjälp av både boken och appen. De knockade oss alla. Det var många ögon som tårades under denna stund.

Jag och alla som lyssnade blev helt tagna av deras styrka, mod och deras önskan om att göra det bättre både för sig själva och andra. Moa och Olivia hade mycket klokt att förmedla och de hade en önskan-

Att vuxenvärlden ska LYSSNA på de unga. Ta de på allvar.

Lumeno är till för alla, Lumeno är en vän som alltid finns där.

Jag arbetar med psykisk livräddning och brukar dra parallellen med hjärt- och lungräddning. Båda kräver kunskap, träning och det räddar liv. Till HLR finns hjärtstartare och till PLR finns Lumeno!

Lumeno kan nämligen vara en hjälp om du möter någon som inte vet om hen orkar leva. Jag vet det. Jag har provat.

Jag hoppas därför att du laddar ner Lumeno, bekantar dig lite med den, använder den om du gillar den och sprider den.

Tillsammans kan vi rädda liv och minska lidande. Små omsorger gör stor skillnad.

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.