Och fortsatte med ett företag och en app.

Livskämpar AB startade i februari 2020. Ägare är Filippa Gagnér Jenneteg, Susanne Tell och Marie Niljung.

Men vi tar det från början. Hösten 2018 släpptes boken Handbok för livskämpar, skriven av Filippa Gagnér Jenneteg, Susanne Tell och framlidne Jan Beskow. Det hade tagit fyra år och fyra barn att få boken färdig och släppt. Alla fyra arbetade med suicidprevention på olika sätt. Marie Niljung läste boken och tänkte- den här boken måste nå ut till fler! Marie kontaktade Susanne och Filippa för att fråga om hon fick undersöka om det gick att göra något mer av deras fantastiska bok. -Ja, svarade de två nyblivna tvåbarnsmammorna.

Marie gick till den värmländska innovationsbyrån Sticky Beat där hon kände Andreas Stjärnhem sen tidigare, och frågade om de trodde det gick att göra en app av en bok. – JA VISST, svarade Andreas och gänget.

I maj 2019 möts författarna, idésprutan och innovatörerna på Sticky Beats kontor i Karlstad. Kärlek uppstod och arbetet med att skapa en digital följeslagare som ska rädda liv startade.

Första träffen mellan Marie, Filippa, Susanne, Andreas och Cherin på Sticky Beats kontor.

Under 2019 funderade Filippa, Susanne och Marie i vilken bolagsform vi skulle bedriva vårt gemensamma projekt. Efter en del klurande landande vi i att starta ett aktiebolag. Vi hade fullt upp under sommaren och hösten, Marie skrev och släppte sin bok Hellre arg än död, så det blev till slut registrering av bolag i februari 2020- Livskämpar AB. Livskämpar AB arbetar även med föreläsningar, utbildningar och konsultuppdrag inom suicidprevention och hållbar hälsa.

En pandemi kom under 2020 och försenade och förändrade arbetet med att ta fram vår digitala följeslagare.

Under hösten 2020 kom namnet Lumeno till- från ordet lumen som betyder ljus. Lumeno ska hjälpa oss i både ljusa och mörka stunder.  Appen och dess namn registrerades vid Patent-och registreringsverket i februari 2021.

28 maj 2021 släpptes en första version av Lumeno med Lumenobullar från Swenströmskas.

Pressträff för Lumeno

Lumenobullar med Anna Forsberg från Sticky Beat och Ronnie Dyhr-Nielsen från Swenströmskas

I dagsläget är det endast Marie som arbetar heltid i Livskämpar AB. Susanne arbetar för Hjärnkoll i Västmanland och Filippa är just nu föräldraledig från sitt arbete på NSPHIG.

Fokus under hösten 2021 blir att lansera nya versioner av Lumeno, hitta samarbetspartners och att utbilda organisationer i psykisk livräddning och hållbar hälsa.

Det började med en bok- vi får se var det slutar. Ett är iallafall säkert- Livskämpar AB fortsätter sitt arbete med att förhindra att människor försöker eller tar sitt liv.

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.